2012. március 9., péntek

Almás-citromos karfiol krémleves


Karfiol krémleves. Tegyük a szívünkre a kezünket: első hallásra nem az a fajta leves, amitől felcsillanna bárki szeme :-)

No ez a példány viszont roppant meggyőző volt! Az alma, a citrom, a tejszín és a fűszerek korrekten tompították a karfiol jellegzetes ízét, és harmonikusan,  kerek egésszé simultak össze.

A sós perecet eszegettük mellé. Elégedett kanalazás, elismerő hümmögés volt a ténykedésem jutalma :-)







Almás-citromos karfiol krémleves


Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej karfiol
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 kicsi darab zeller
  • 1 nagy alma
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 2-3 dl tejföl
  • só, bors
  • 1 tk. cukor
  • 1 mk. kínai ötfűszer (opcionális)


A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük.

A vöröshagymát, répát és a zellert késes betétű robotgépben ledaráljuk, vagy almareszelőn lereszeljük. Vagy egyszerűen kis darabokra vágjuk :-)

Kevés olajon megpároljuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a karfiolrózsákat, felöntjük vízzel vagy alaplével, és készre főzzük.

A főzés végén adjuk hozzá a meghámozott, felkockázott almát, ennek elég néhány perc a puhuláshoz. Botmixerrel krémesre zúzzuk.

Belereszeljük a megcsutakolt citrom héját, belefacsarjuk a levét, ízlésünk szerinti mennyiségben. Sóval, borssal, pici cukorral és az ötfűszerrel ízesítjük.

A tejfölt kikeverjük kevés forró levessel, majd kevergetve a fazék tartalmához csurgatjuk. Egyet forralunk rajta. 

Kóstoljuk meg, s ha szükséges, korrigáljuk az ízeket a fűszerekkel, majd azon forrón már tálalhatunk is!




Ihletet Flat Cat Gabitól merítettem.


8 megjegyzés:

  1. Szívemre tettem a kezem, és átgondoltam ezeket az ízeket. Nagyon ötletes, különleges leves. Nekem bejön. :)))

    VálaszTörlés
  2. Imádom a karfiolt,a krémleveseket meg különösen, köszönöm a receptet, mindenképp ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  3. Bizony nekem felcsillan a szemem, ha karfiolról van szó:) Ez meg egy igazén pikáns, fincsi leves lehet, nagyon szeretném:)

    VálaszTörlés
  4. Tényleg pikáns, finom leves ez! Nagyon jó öltet, úh viszem!!! :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Viki!

    Megvan a Blogkóstoló 2. fordulójának a sorrendje. Neked a következő blog jutott >> http://naspolyakonyha.blogspot.com.es/

    Jó játékot :)

    VálaszTörlés
  6. Hú Viki ez nagyon finom lett, köszi a receptet, ma este vacsoránál tuti emlegetve leszel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök!!! Gyerekeknek is bejött, vagy csak inkább nektek felnőtteknek?

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.