2011. február 27., vasárnap

Almás párna




Ez a süti... Ez valami hihetetlen finom, illatos, békebeli uzsonnasütemény!

Szerintem már látványnak sem utolsó, de amikor beleharapunk... Ott a szánkban a roppanós alma, a vaníliás krém, a fahéjas porcukor íze - valami fenomenális. A tölteléke annyira ott van, hogy a maradékot egész egyszerűen kiettem kanállal a lábasból...

Zuram dicshimnusszal jutalmazta a ténykedésemet, hasonlóképpen Ms. Poppy férjeurához, akinél szintén zajos sikert aratott ugyanez a recept :-)





Almás párna


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 15 dkg túró
  • 0,5 dl tej
  • 5 ek. olaj
  • 9 dkg porcukor
  • 1 citrom héja
  • csipet só
  • 1 tojás


A töltelékhez:

  • 50 dkg alma
  • 2 ek. citromlé
  • 4 dkg cukor
  • 1 dl tojáslikőr/ennek hiányában tejszín
  • 1/2 tasak vaníliás pudingpor
  • 3 ek. víz

Kezdjük a töltelékkel, hisz hűlnie kell. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, kettévágjuk, magházát kiemeljük, és falatnyi kockákra vágjuk. Megöntözzük a citromlével, hogy ne barnuljon, hozzáadjuk a cukrot és a tojáslikőrt/tejszínt, majd takaréklángon felforraljuk. A pudingport simára keverjük 3 evőkanálnyi hideg vízzel. A likőrös/tejszínes almához öntjük, majd folyamatosan kevergetve 1-2 perc alatt besűrítjük.

Teljesen kihűtjük.

A tésztához összeszitáljuk a lisztet a sütőporral. Egy tálban összekeverjük a túrót, a tejet, olajat, cukrot, a reszelt citromhéjat, csipet sót, végül hozzáadjuk a sütőporos lisztet. Ha túl száraz lenne a túró, és nem áll össze a tészta, nyugodtan adjunk hozzá tejet vagy olajat!

Lisztezett munkalapon kb. 28x48 cm-es téglalappá nyújtjuk a túrós tésztát, és 12 egyenlő részre vágjuk.
 A tojást kettéválasztjuk, a fehérjével megkenjük a tésztalapok szegélyét. A téglalapok egyik felébe halmozzuk a kihűlt vaníliás almatölteléket, a szabadon maradt tésztarészt 3-4 helyen párhuzamosan bevágjuk,(így lesz rácsos), ráhajtjuk a töltelékre. 

A széleket jól lenyomkodjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Tetejét megkenjük tojássárgájával. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínre sütjük.

Hagyjuk langyosra hűlni, majd tálaláskor meghintjük fahéjas porcukorral.




Ihlet: Lajos Mari

21 megjegyzés:

  1. hmmm...túró a tésztába?
    sehogy sem jön össze a meggyzselés batyum.
    melyiket készítsem?

    VálaszTörlés
  2. Szeretem!Most kávézok, küldj egyet légyszí!:-)Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Mr. P. nem férj (legalábbis én nem tudok róla), még kevésbé nem uram, a többivel nem vitatkozom.:DDD
    Ó, ilyen párnára szívesen hajtanám le a fejem esténként, csak lenne valaki, aki mindig legyártja!:P

    VálaszTörlés
  4. Ki is vettem az almat a fagyobol :) ez lesz a mai uzsonna :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon klasszul néz ki:-))))
    Pont van itthon túróm, és férjnek kell valami a reggeli kávéjához.

    VálaszTörlés
  6. Hát ezt ne hagyjátok ki! Délelőtt megláttam, volt itthon minden hozzá, kivéve vaníliás pudingpor de azt helyettesítettem 20g keményítővel és beledobtam igazi vaníliarudat. Ebédre kész is lett! Isteni! Köszönöm, már untam egy kicsit a hagyományos almáspitét. Ez valami új, valami mennyei!!!

    VálaszTörlés
  7. Viki jöhet belőle,eltudom képzelni milyen illat lehetett amikor sült meg amikor készen lett hmmm,az íze meg csodás!:-)

    VálaszTörlés
  8. ChefViki!
    Elkészítettem, isteni finom lett, de nálam túrós a töltelék, mert találtam túrót, amit el kellett használni:-)

    VálaszTörlés
  9. Nahát, ez tuti fincsi lehetett, a látvány önmagáért beszél! meg is fogom csinálni nemsokára

    VálaszTörlés
  10. Imádom, fenségesek lettek

    VálaszTörlés
  11. Jajj, de szeretnéééém! :)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szeretném...megkóstolni! :-DD Szuper és guszta!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon finom lehet, szinte érzem az illatát:-))

    VálaszTörlés
  14. Szépen, szisztematikusan kipárnáznám a gyomromat vele.

    VálaszTörlés
  15. Szuper!! Szuper!!!!Már a receptet olvasva is odavagyok érte. Jó nagyokat nyelek, szemeim odatapadva a topikámra, és közben nagyokat sóhajtok. Viki ez így tíz után már merénylet ellenem.:)))

    VálaszTörlés
  16. Nagyon szépek ! Kérek ,kérek, kérek:)

    VálaszTörlés
  17. Ez egyszerűen szuper! Kell nekem!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.