2010. december 3., péntek

Csülök pékné módra

Eljött a testes, nehéz kaják időszaka... A nappalok rövidek, reggel még sötét van, délután már sötét van. Hideg van, szakad az eső (máshol a hó). Az ember kuckózik, és valami ősi ösztönnek engedelmeskedve tartalmas ételeket főz.


Ez itt egy kitűnő, kiadós egytálétel, ha vendéget várunk, remekül előkészíthető!






Csülök pékné módra


Hozzávalók:

  • 1 nagy hátsó/2 kisebb első csülök
  • 1 kg krumpli
  • 0,5 kg vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • só, egész bors, 1-2 db babérlevél
  • 1-2 dl fehérbor


A csülköt folyó víz alatt alaposan megtisztítjuk, megkapargatjuk, az esetleges sörtemaradékokat leperzseljük, s levágjuk az állatorvosi pecsétet is a bőréről :-)

Biztosra mentem, és megfőztem a csülköt. Így garantáltan puha, omlós lesz. Nagy fazékba tesszük a húst, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, sóval, egész borssal, babérlevéllel és fehérborral ízesítjük, s egészen puhára főzzük.

Ha megfőtt, kiemeljük a főzőléből, kivágjuk belőle a csontot.

A krumplit, hagymákat meghámozzuk. A krumplit és a vöröshagymát cikkekre vágjuk, s a fokhagyma gerezdekkel együtt egy tepsibe halmozzuk. Sózzuk, borsozzuk. Ráfektetjük a kicsontozott húst, s aláöntünk 1-2 merőkanálnyi főzőlevet.

Forró sütőbe dugjuk, néha-néha meglocsolgatjuk a szaftjával, ki ne száradjon a hús. Kb. 40-45 perc alatt a krumpli-hagyma puhára párolódik-sül, s a hús bőre is elnyeri a megfelelő ropogós fokozatot :-)



Forrón, jóféle savanyúság kíséretében tálaljuk.



20 megjegyzés:

  1. Kora reggel ? Éhgyomorra :) ? Simán bevállalnám :) ! Ja , a beígért kenyér csücsökkel együtt !

    VálaszTörlés
  2. Pont csülökre vágyok napok óta, erre tessék...
    Írtó guszta! :)

    VálaszTörlés
  3. Hú, ez istenien néz ki!

    VálaszTörlés
  4. Ez egy isteni étel,nagyon gusztán néz ki,minálunk nagy kedvenc,majdnem minden hónapba elkészítem:)

    VálaszTörlés
  5. Most olvasom Tücsök és bogár hozzászólását. Szóval neki is ígértél a fincsi kenyércsücsökből? Már nem szeretsz?:(

    Jófajta étel ez, a fiúk megvesznek az ilyesmiért. Én inkább csak a szárazabb csülökrészeket szoktam csipegetni, de a sült krumpliból jöhet bőven!:)

    VálaszTörlés
  6. Én is bevállalnám! :D

    VálaszTörlés
  7. Tücsök, naná! Estig még lemozogjuk :-DD A kenyeret is :-)


    Bianka, a pavlovi reflexek, igaz-e?


    Ami, minden álmod így teljesüljön :-)


    Szemi, és jaj de fiiiinom volt!


    Ditta, az igen! Mi is szeretjük :-)


    Poppy, gyere, szeretlek :-) Este 10-kor kisült egy újabb ropogós kenyérke!
    Ööööö, fiús volnék? S ha elárulom, hogy a pacalt is imádom? Jó sűrűn, tunkolva a szaftját?
    :-DD


    Cs.T - köszi :-)


    Maryenne, ennek örülök :-)


    Hobbychef, köszönöm :-)

    VálaszTörlés
  8. Imádom, imádom!:-)) Amikor a kis-nagyfiamat vártam, kétnaponta mentem a kedvenc kisvendéglőbe enni. Kb. 3 hónapon keresztül!:-D

    VálaszTörlés
  9. Viki, most pont egy ilyet szeretnék ebben a hóesésben! Küldöd? :)

    VálaszTörlés
  10. Andi, ezek ám a szép emlékek :-) Igazi tápláló étek :-))


    Eri, képzeld, nálunk az eső szakad szakadatlanul :-( Küldöm a hóeséshez!

    VálaszTörlés
  11. Viki, te gyilkos vagy! Én imádom, de itthon csak én enném, Manapóm max két-három falatot, Manó sem egetrengető mennyiséget. Ezért itthon aztán nem készítek, mert azért egy embernek sok lenne ... vendéglőben meg nem rendelem, ha tízévente egyszer elmegyünk, szintén, mert akkora adag az igazán jól elkészített.
    Remélem egyszer majd összejön, hogy "meglepetésszerűen" beesünk hozzátok látogatóba és akkor előre "rendelek" majd tőled ilyen finomságos csülköt :D

    VálaszTörlés
  12. Nem tudtam mit készítsek a hétvégén, és megláttam a blogodon, rögtön eldőlt.
    Hát bizony ez lesz, alig várom, nálunk mindenki imádja szerencsére. Isteni egy kaja.
    Köszi a tippet:-)))

    VálaszTörlés
  13. Juj. Jaj. Nyamiiiiiii
    Istenien néz ki:)))

    VálaszTörlés
  14. Atyáááám! Ez valami brutál jó!

    VálaszTörlés
  15. Úristen!
    Brutális!
    Akarom! :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.