2010. november 24., szerda

Tejfölös pogácsa




Világ legegyszerűbb pogácsája, egyszerűen képtelenség elrontani. Se hajtogatás, se bűvészmutatvány, mégis működik.

Régi-régi családi recept, nagymamám húga készítette mindig, ha meglátogattuk. Ő már huszonévvel ezelőtt feltalálta a spanyol viaszt: ezt a tésztát egyszerűen elfelezte, s míg az első feléből kisültek a pogácsák, addig a másik felét vékonyabbra nyújtotta, négyzetekre vágta, megtöltötte szilvalekvárral és papucs alakúra formázta. 

Amolyan kettő az egyben - kétpofára nyomtuk minden alkalommal.




 

Tejfölös pogácsa


Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 5 dkg élesztő
  • 3 tojás sárgája
  • 3 ek. porcukor
  • 1 csapott ek. só
  • 5-6 dl tejföl
  • tetejére: kömény/szezámmag/reszelt sajt


A tejfölt meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, pici cukor hozzáadásával felfuttatjuk.

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, ízlés szerinti sót (nekem elég volt az evőkanálnyi mennyiség, de kóstoljuk meg!), végül a tejfölben felfutott élesztővel sima tésztát dagasztunk.

30 percig letakarva pihenni hagyjuk.

Ezután lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk élével picit megformázzuk (mintha agyagoznánk például), és sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket. 

20 percig újra kelni hagyjuk langyos helyen. Tetejét lekenjük tojással, meghintjük köménnyel/szezámmal/reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.








29 megjegyzés:

  1. Jól néz ki nagyon,az íze meg gondolom még jobb:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom volt!!! A kétpofára nyomás-érzés átjött! Máté tudna mesélni!:-))

    VálaszTörlés
  3. Pogácsa jöhet , minden mennyiségben ! Ezekből meg főleg !

    VálaszTörlés
  4. Mehetek kóstolni, maradék morzsákat csipegetni? :D
    Vikim, a tepertősödnek a receptjét elküldenéd nekem, kérlek? Ugye már darálóm is van a tepertőhöz :)

    VálaszTörlés
  5. Bianka, Ditta, Mézi - köszi :-) Finom és egyszerű!


    Liz, majd megkérdezem Mátét alkalomadtán :-DDD Frissen volt ám az igazi! Na majd, na majd!!!


    Tücsök, pogácsa-fan vagy, ahogy látom :-)


    Garffykám, ez a tészta kitűnő tepertősnek: http://thechefviki.blogspot.com/2009/01/szilvalekvros-papucs.html
    Miután belegyurkáltad a tepertőt, utána hajtogatod a szokott módon háromszor, közben-közben 20 perc pihenőkkel, és tuti lesz!

    VálaszTörlés
  6. lehet meggyártom az este :) köszönöm az inspirációt!

    VálaszTörlés
  7. Hajrá Beastie! Én nem hagynám ki a lekváros verziót sem - ha már munkában vagyunk :-)

    VálaszTörlés
  8. Hmmm de jó :) Ha van pogácsa kéznél, rossz kedvem már nem lehet :)

    VálaszTörlés
  9. De szeretem a pogácsát, a hétvégén sütni kéne. A tiéd nagyon szép lett:)

    VálaszTörlés
  10. Kééérek szééépen!!! Szeretem a pogácsát (is)!!! :)

    VálaszTörlés
  11. technikai kérdés: tejföl helyett joghurt milyen lenne bele? illetve fehér tönköly liszt? Mert most ezek vannak kéznél, míg bedagad a mákvirág :)

    VálaszTörlés
  12. Tímel, vidító pogi? :-))

    Ildy, jó kis ráérős pogácsasütés, az ám!


    Csibe :-)


    Szemi, köszi :-)


    Beastie, joghurt oké, de abból talán elég kevesebb is, mert hígabb/savasabb! Tönkölyliszt passz... Még nem dolgoztam vele... Kihívás! Kísérletezés!!! Mondjuk adott lisztmennyiség, és apránként adagolni hozzá a joghurtot, amennyit megkíván a tészta!

    VálaszTörlés
  13. Megsütöttem! Ő lett a nambervan :) Valami egészen isteni !!! Ez a rosszullétig evős pogácsa:) Nagyon köszönöm !!!

    VálaszTörlés
  14. Tímel, jeeeeeeeeeee!!!

    Fülig érő szájú smiley :-DDD Nagyon örülök!!!

    Hasfájás miatt aztán nem szidni!!! :-DDD

    VálaszTörlés
  15. Pont ezt a receptet kerestem !!!! KÖsziiiiiiiiiiii :)

    VálaszTörlés
  16. Kedves Névtelen :-) Boldog vagyok, örülök neki, kellemes sütögetést!

    Okvetlen próbáljátok ki a lekváros papucs verziót is!

    VálaszTörlés
  17. porcukor kell bele???

    VálaszTörlés
  18. Mancika, jó lesz a kristály is - az élesztő munkájához kell, a porcukor hamarabb oldódik. Lényegi különbség nincs :-)

    VálaszTörlés
  19. Köszi a receptet, nagyon finom lett! :D
    Gyorsan, könnyen és finomat! ^^

    VálaszTörlés
  20. Kedves Névtelen :-) Nagyon örülök, hogy jól sikerült és ízlett!

    VálaszTörlés
  21. Tegnap sütöttem meg és valami isteni finom lett.. A receptet rögtön mentettem is és soha nem hagyom el! :D

    VálaszTörlés
  22. Nagyon örülök a sikernek! Ha mégis elhagynád - itt a blogon rá fogsz találni :-)

    Tégy próbát a szilvalekváros papuccsal is, ugyanebből a tésztából! Csodálatosan finom!

    VálaszTörlés
  23. Szia!MA délután megsütöttem a pogidat!Nagyon jól sikerült!4 dl tejfölt és 1 dl natúr joghurtot tettem bele,szuper lett!Valamikor ha lezs időm fel is teszem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök a sikernek Kriszta :-)))

      Törlés
  24. A lányaim csak úgy falták! Nem beszélve a férjemről :-) Nagyon-nagyon finom lett! Köszi Mivel inkább főzni tudok és nem sütni, majd kipróbálom a többi sütis receptedet is. ;-) Kati

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kati! Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült, és ennyire ízlett a családnak :-)

      Kellemes sütiböngészést kívánok a továbbiakban :-)

      Törlés