2010. szeptember 16., csütörtök

VKF!XXXVII/1. - Szegfűgombás tojás pirított kiflikarikán







Egész biztos, hogy boszorkányság van a dologban :-) Alíz kiírta a 37. VKF-et, és valamilyen úton-módon elintézte, hogy legyen bőséges esőzés, legyen hajnali harmat - de utána legyenek langymeleg, fényes nappalok!

Hogy úgy nőjön a gomba a földből - mint a gomba :-))


Szóval az esőzésnek és a meleg nappaloknak hála, a piacon a gombás bácsinál árubőség volt. Volt egy őrületes nagy kosár szegfűgombája. Hatalmas kalapú csiperkéje hosszú, kecses száron. Egy kézilabda nagyságú zsenge pöfetegje. Meg három dió nagyságú szarvasgombája...


A szegfűgombából legegyszerűbb gombás tojást sütöttem. Annyira finom, illatos, hogy igazán kár túlbonyolítani. Az "extra" a tálalás volt: kiflikanapékon ültek a gombás tojásfalatok.


Mind egy szálig el is fogyott :-)






Szegfűgombás tojás pirított kiflikarikán


Hozzávalók:

  • 1 összemarék szegfűgomba
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 TV paprika
  • 5 tojás
  • só, bors
  • 2 kifli



A gombát megtisztítjuk: vékony kis tönkjét kicsípjük, és alaposan megmossuk, hogy a lemezkék közül biztosan kijöjjenek a földdarabok, fűszálak, egyéb oda nem illő részek. Ha nagyobbak a fejek, félbe-negyedbe vágjuk.

A hagymát és a paprikát vékony karikákra vágjuk, pici olajon egészen puhára pároljuk. Rádobjuk a gombát, és addig pirítjuk, míg a levét el nem fővi.

A tojásokat tányérba ütjük, sózzuk, borsozzuk, összehabarjuk. A hagymás gombára öntjük, lágy rántottává sütjük össze.

Míg a tojás készül, párolódnak a zöldségek, a kifliket rézsútosan felkarikázzuk. Nagy tepsibe pakoljuk őket egymás mellé, és sütőben megpirítjuk.

A forró kiflikarikákra halmozzuk a gombás tojást, tetejére csipet pirospaprikát szórunk, és elégedetten megesszük!



12 megjegyzés:

  1. :))) Nincs ebben boszorkányság, csak egy kis tapasztalat. Gombatermű vidéken élő emberként tudom, hogy augusztus végén, szeptember elején terem a legtöbb gomba. Ugyanis a korareggeli párás ködös idő - ami nálunk aug. 20 után beáll - és a nappali melegek még a kimondottan száraz nyarakon is előcsalogatják a gombát. Idén ehhez még eső is társult. Egyébként isteni ez a szegfűgombás tojás! Úgy is fogalmazhatnék, hogy a szegfűgombával lehet a leginkább "nemesiteni" a tojást. :)

    VálaszTörlés
  2. Huha, ez pazar kis falatka!:)

    VálaszTörlés
  3. Alíz, én meg vudu varázslatra gondoltam :-))) Azért más a vidék, más az éghajlat nálunk, főleg sík terepen, ahol én lakom, mint felétek, a hegyvidékeken! De gomba van rogyásig! Jövök még pályaművekkel!


    Szepy :-) És nem integetsz! Hát ilyet :-)


    Bianka, isteni volt :-)

    VálaszTörlés
  4. Te aztán nem tétlenkedsz ám!
    Gomba most nálunk is nő az új háznál, de nem éppen ehető fajta...

    VálaszTörlés
  5. Dia, azokat ne bántsátok :-))

    VálaszTörlés
  6. Nyami, de nagyon guszták...

    VálaszTörlés
  7. Jutka, Szemirámisz, köszi! Jaj de finom volt!

    :-)

    VálaszTörlés
  8. Kééééééreeeek szépen, csak egy falatkát, vagy legalább serpenyőt kitörölni!

    Vidék meg eső itt is van, azt gomba meg sehol :(

    Ezért a szegfűgombáért roppant mód irigyellek Vikim, igaz a pöfeteg is megér egy misét, rántva, paprikásnak, akárhogy.
    Ja, és a piacért is irigyellek ám, szégyen, hogy a valamikori vásárvároskánkban egyszerűen nem létezik piac :(

    VálaszTörlés
  9. Garffykám, mese nincs, gyertek látogatóba :-)

    Azon meg csak tátom a számat, hogy nincs nálatok piac... Elképesztő!

    VálaszTörlés
  10. Igazán guszta kis falatkák!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.