2010. szeptember 18., szombat

VKF!XXXVII - Szegfűgombás pite





A másik marék szegfűgomba átlényegülése :-)

Tényleg annyira aromás, illatos ez a gomba, hogy nagyon kevés kell belőle - mégis meghatározó ízt ad az elkészült ételnek!

Egyszerű sós, omlós pitetészta kelyhében zöldségek és pici sonkacsíkok (nehogy szó érje a ház elejét), tejszínes öntettel összefogva.

Amennyire egyszerű, olyannyira finom volt!




Szegfűgombás pite

Hozzávalók:



A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • só, bors
  • 1-2 ek. jéghideg víz


A töltelékhez:

  • 1 összemarék szegfűgomba (vagy más aromás gomba)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 kicsi szelet sonka/füstölt tarja
  • 1 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • ételízesítő, őrölt bors, szerecsendió


A pitetészta hozzávalóit villámgyorsan tésztává gyúrjuk. Erre van egy tuti technika: a hideg vajat felkockázom, késes betétű robotgépbe teszem. Rászórok 2-3 evőkanál lisztet (az adott mennyiségből veszem el), és pár pillanat alatt morzsára dolgozom. Utána a többi hozzávalóval már tényleg hipp-hopp összeállítható, nem fog megolvadni a kezünk melegétől!

30-60 percre hűtőbe tesszük.

A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, pici olajon üvegesre pároljuk.

A gombát alaposan megmossuk, kemény kis szárukat teljesen kicsípjük a kalap alól. Rádobjuk a párolt hagymára, s mire elfővi a levét, készen is van. Sózzuk, borsozzuk, hűlni hagyjuk.

A paprikát, paradicsomot megmossuk. A paprikát hosszú, vékony csíkokra, míg a paradicsomot karcsú gerezdekre vágjuk. A sonkát felcsíkozzuk.

A tejfölt simára keverjük a tejszínnel. Beleütjük a 2 egész tojást, valamint a tésztából kimaradt tojásfehérjét, és teáskanálnyi ételízesítővel, őrölt borssal, pici frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.

Egy kerek piteformát kikenünk vajjal, és belenyomkodjuk a lehűtött omlós tésztát. Villával megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.

A félig sült tésztára simítjuk a hagymás gombát, rápakoljuk a sonkacsíkokat. Meglocsoljuk a tejszínes-tojásos öntettel, tetején elrendezgetjük a paprikát és a paradicsomot, majd további 25 perc alatt (az öntet szilárdulásáig) készre sütjük.

Langymelegen, cikkekre vágva tálaljuk, de másnap, hűtőhidegen is felettébb meggyőző!






10 megjegyzés:

  1. Ilyen korán ilyen finomságot, ejnye... Most reggeliztem, de a képek láttán alig várom az ebédet. Bárcsak ilyen finomság lenne!:)

    VálaszTörlés
  2. De szuper! Nagyon ügyes vagy:)

    VálaszTörlés
  3. Húúúúú, de guszta!!! Még soha nem ettem szegfűgombát.Kérhetném most rögtön, akár hidegen is.:))

    VálaszTörlés
  4. Fantasztikusan jól néz ki! Vittem a receptet! :)

    VálaszTörlés
  5. Azt hiszem mégiscsak inkább gombát teszek a rízshez!:-))

    VálaszTörlés
  6. Guszta lett!

    Mostantól hivatalosan is olvasód lettem, bár eddig is rendszeresen jártam hozzád, de most vettem észre hogy nem kerültem be a nyilvántartásba .-)

    VálaszTörlés
  7. Poppy drága, én meg úgy látom, pont tízórai idő van :-DDD
    Muti az ebédedet!!!


    Ildy köszi :-)


    Cs.T - csupa illat és íz!


    Gizike, ezt a hiányosságot sürgősen orvosolni kellene valahogy! Rabul ejtene az íze, egész biztos!


    Felhőlány, köszi :-) Oké :-)


    Bianka :-)


    Andi :-DD Ihletet adtam?


    Ottis, köszi! Aranyos vagy :-))

    VálaszTörlés
  8. Napok óta valami sós pitére vágyom!! ÁÁÁÁÁá nagyon guszta, nyami-nyami!!!! Csinálom kell azt hiszem!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.