2009. szeptember 18., péntek

Sültpaprika krémleves...

... ha már úgyis paprikát sütöttem a zakuszkához :-)

Mindenféle rafinált fűszerezéstől mentes krémes, lángoló színű leves, melyben ott a paradicsom frissessége, a sült paprika zamata, s az egészet a sült fokhagyma íze teszi kerek egésszé.





Sültpaprika krémleves

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 db kápia vagy pritamin paprika
  • 4 db közepes paradicsom
  • 1 fej! fokhagyma
  • só, bors, 1 kk. cukor

A paprikákat parázs felett vagy gáztűzhely sütőjében feketére sütjük. Nájlonzacskóba téve pihentetjük 15-30 percet, utána héja könnyedén lehúzható. Félretesszük felhasználásig.

A paradicsomok alján kereszt alakú bemetszést ejtünk éles késsel, majd forró vízbe mártjuk 2 percre. Lehúzzuk a héját, 4 darabra vágjuk, félretesszük.

A fokhagymafejet megskalpoljuk – a gerezdek tetejéről levágunk egy kicsi részt úgy, hogy maga a gerezd egyben maradjon. Forró sütőben kb. 30 percig sütjük, ennyi idő alatt a fokhagyma édesen krémesre szelídül, húsa kikanalazható a héjából.

Mindezen előkészületek után jöhet a levesfőzés! A vöröshagymát finomra vágjuk, 1-2 evőkanálnyi olajon megpároljuk. Rádobjuk a paradicsomgerezdeket és a megsütött paprikaszeleteket, kevés vizet aláöntve addig főzzük, míg a paradicsom megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a sült fokhagymagerezdeket, összeforraljuk, majd botmixerrel krémesre zúzzuk. Ha nagyon sűrűnek találjuk, hígítsuk vízzel tetszés szerint.

Sóval, borssal, pici cukorral ízesítjük, s kiforraljuk.

Amennyiben tovább forraljuk és besűrítjük, remek spagettiszósz-alapot kapunk eredményül!




8 megjegyzés:

  1. Ugye van még? Ugye? De legalábbis nem mosogattad el a lábast, ugye? Repülök! :D

    VálaszTörlés
  2. Garffyka, ez olyan finom lett, hogy mind egy cseppig...

    De fog még szerepelni, azt hiszem! És akkor szólok :-)

    VálaszTörlés
  3. Csodálatos a színe, és gondolom az íze is remek volt. Megyek én is a tányérkámmal hozzád!

    VálaszTörlés
  4. Hogy én ezt mióta tervezem...Én is kérek a következő adagból!!

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon jól néz ki, csak hát a paprikasütés... De kipróbálom még mielőtt egekbe szökik a paprika ára.

    VálaszTörlés
  6. Gizi, gyere a tányéroddal :-)) Nagyon finom volt, igen!

    Trin, Gizike után beállhatsz a sorba :-DD

    ManóAnyó, nem vész a paprikapucolás! Ahogy tegnap a zakuszkánál írtam, azon forrón nájlonzacskóba tettem, ott üldögélt negyed órát - fél órát, villámgyorsan le lehetett húzni a héját! Ez ne tartson vissza :-))

    VálaszTörlés
  7. ezt is nagyon szeretném!!!!! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.