2009. szeptember 8., kedd

Káposztás tészta

Vagy lánykori nevén káposztás cvekedli :-) Hajlamosak vagyunk megfeledkezni pofonegyszerű, mégis finom ételekről. Vagy talán sokan ki sem teszik postban, pont az egyszerűsége miatt. Mondván, ez szóra sem érdemes.

Dehogynem! Vannak rohanós hétköznapok, vannak fizetés előtti napok :-), és van, aki csak nosztalgiára vágyik. Mielőtt összeházasodtunk, Zuram anyukája minden áldott szombaton tésztát főzött. A szombat volt a tésztanap. Tudtommal semmilyen vallási megfontolás nem állt mögötte, egyszerűen így hozta ő is a szülői házból. Az esetek túlnyomó többségében túrós tészta volt szalonnapörccel, vagy brindzás tészta, esetleg mákos tészta. Ritkábban káposztás, mert lereszelni kész tortúra volt :-) Almareszelőn! De megéri :-)

Mi sósan esszük, sőt személy szerint temérdek borssal a saját adagomat. De hallottam olyat is, hogy porcukorral és/vagy mézzel... Brrrrrr... Nálam ez a szentségtörés :-)

Káposztás tészta

Hozzávalók:

  • 1 kg fehér káposzta
  • 1 ek. cukor
  • só, őrölt kömény, bors
  • olaj
  • 50 dkg száraztészta

A káposzta külső leveleit lehántjuk, kettévágjuk, torzsáját kikanyarítjuk, majd almareszelőn finomra reszeljük. Vagy uborkagyalun szálasra vágjuk (nekem az sincs).

Az olajon megkaramellizáljuk a cukrot, rádobjuk a káposztát, megsózzuk, majd parányi vizet aláöntve előbb puhára pároljuk, majd aranyszínűre pirítjuk. Köménnyel ízesítjük - nem csak az íze miatt :-)

A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, majd összekeverjük a párolt káposztával. Ki-ki ízlés szerint adagolhat rá utólag borsot.

Ínyencek oda is piríthatják kicsikét sütőben vagy serpenyőben...

Ennyi a tudomány, ehetünk-nosztalgiázhatunk!



31 megjegyzés:

  1. Hogy neked mennyi turelmed van! Lereszelni? Ugyes vagy!

    VálaszTörlés
  2. A végeredményért mindent :-D Szépen ápoljuk a hagyományokat! Amúgy háziasan :-)

    VálaszTörlés
  3. Hát, ha valamit nem bírok, az a reszelés. Még almát reszelni is utálok, nemhogy káposztát... Mégis megcsinálom, mert annyira szeretem. Illetve legutóbb aprítógépbe tettem a káposztát, úgy azért valamivel könnyebb. :-)
    Azt le sem írom, hogy hogyan eszem, olyan igazi szentségtörős módon! De mit csináljak? Imádom! :DDD

    VálaszTörlés
  4. Én is szentségtörő módon eszem, de apu és a tesóm borssal szokta megszórni. Kinek hogy! Amúgy én is imádom, de általában már reszelve veszem a piacon, és így minden újjam épen marad.
    Imádom az egyszerű kajákat, és az én blogomon találsz is olyat bőven. Bevallom 7köznap nem sok energiám és/vagy időm van bonyolult kajára. Vagy esetleg az olyat csípem, amit egyik nap készen összeállítasz, másik nap sütőben összesütöd.

    VálaszTörlés
  5. Yasmine, ha aprítóval csinálod, ugyanaz lesz a végeredmény :-) Tehát hajrá!
    El sem tudom képzelni édesen... Brrrrrrrr :-DD


    Karulino, hétköznap én sem szoktam pepecselni! Vagy gyors és könnyű, vagy tepsibe hajigálós és sütőben sütős a választék :-) Panasz még nem érkezett :-D

    VálaszTörlés
  6. Én azt hallottam, hogy van aki ledarálja. Hmm végül is úgy is jó. És a végén lepirítva, hahhh úgy ahogy a nagykönyvebn megírva. Fincsi lehetett.

    VálaszTörlés
  7. Én úgy szoktam, hogy az első adagot borssal , a másodikat cukorral :)

    VálaszTörlés
  8. Max, ez csak városi legenda lehet :-)) De ha a végeredményt nézzük, hát ki tudja... Érdemes volna kipróbálni, mit gondolsz? :-D


    Lúdanyó, jesszus :-DDD Ilyet se hallottam még, hogy mindkét verzió bejöjjön valakinek :-)

    VálaszTörlés
  9. Egy ismerősöm épp nemrég kesergett, miért nem lehet éttermekben ilyen ételeket enni, mint a káposztás vagy a krumplis tészta, tojásos galuska...
    Én meg ma spenótot tettem fel a blogra, pont olyan megfontolásból, amiről te is írtál!:))

    VálaszTörlés
  10. Nem mehetek hozzád ebédre, mert engem is kitagadnál:D

    VálaszTörlés
  11. Szepy, ne máááááááár :-DD


    Mandy, ez perverzió :-)))


    Móni, és milyen igaz! Nálunk van egy hely, igaz úgymond gyorsétkező, de frankó házias ételekkel, ott pl. van krumplis tészta! Jaj, de szoktam értékelni :-)


    Kata, dehogynem jöhetsz :-) Majd behunyom a szemem :-)) Vagy megkóstolom, vajon mit tudhat az édes káposzta!

    VálaszTörlés
  12. Vikikém,
    a tányér egyik felére borsosan, a másik felére porcukrosan..Hmmmm???
    Amúgy imádom-de csak anyuéknál, mint a lecsót-,itt senki nem eszi meg, válogatós banda:)))

    Mindketten tésztában utaztunk ma , hihihi....

    VálaszTörlés
  13. Nálam is szerepel, imádom!Hoztam is atányéromat, sorba állok én is, mint a menzán! Cukrosan kérem! :)))

    VálaszTörlés
  14. Trin, te is perverz vagy :-))) Elkapattad a brigádot, hiába :-)
    Az agyhullámokat meg hagyjuk :-D


    Limara, már szedem is! :-))

    VálaszTörlés
  15. Én is kérek, egy ilyet és egy olyat, mert mindkettőt szeretem. Lehet megkellene kóstolnod cukorral is, lehet neked is bejönne!!

    VálaszTörlés
  16. Gizi, annyian mondjátok, hogy most már felpiszkáltátok a fantáziámat :-))

    Gyere, szedek neked is!

    VálaszTörlés
  17. A mamám,de finoman tudta,saját maga gyúrta házi tésztával.....hmmm Apu borssal,én porcukorral.
    Minden pénteken,vallási okból.

    VálaszTörlés
  18. Andi, enyim mama is mindig gyúrta a tésztát, isteni volt :-)

    VálaszTörlés
  19. Egyszer kipróbáltam krumplis tésztánál,hogy én gyúrtam. Annyira házi jellegűre akartam,hogy vastagabbra hagytam.....Az uram még most is emlegeti a "krumplis táskámat":-)))

    VálaszTörlés
  20. Andi :-)))

    Azért elfogyott, ugye?

    VálaszTörlés
  21. Hát persze,hogy elfogyott.
    Mást nem kaptak:-)))
    Azért finom volt,csak nehezebben csúszott:-))

    VálaszTörlés
  22. Unom reszelni ,inkabb vagom kessel,nagyon szeretem a kaposztas teszat gyerekkorom ota...

    VálaszTörlés
  23. Cirmi, elárulok egy titkot :-) Késes betétű robotgép! Olyan, mintha reszelted volna ;-) S pillanatok kérdése!

    VálaszTörlés
  24. Lányok,lányok!
    A mamám így szokta, meg úgy gyúrta, meg a szomszédban a "házias" gyorsétkezde....
    Babáim!
    Liszt, tojás, só, pici víz két műköröm, lakk nélküli mancs, azaz 10 ujj+két tenyér és ess neki, míg sima állagú nem lesz.
    Akkor egy deszka, liszt, sodrófa, vékonyra nyújt, éles késsel metéltre vág, lobogó víz pici zsírral, ahogy bedobod , szinte már ki is szedheted.
    Leszűr, zutty bele a káposztába,kavarint, kész! Vagy, ha túrósat akartok, zutty bele a szalonnazsíron felforrósított, a túró felével dúsított tejfölbe, kavarintás, kész.

    Ennyi! És az Uratoknak is ízleni fog. Persze,csak ha nem sózzátok el.

    VálaszTörlés
  25. Chabbix :-) Az én mamám is így csinálta, míg bírta szegénykém. Aztán anyu is így csinálta, és én is így csinálom, ha jut rá időm :-) És Zuram imádja, imádja!

    Tényleg csak ennyi, neki kell néha veselkedni, mert nagyon megéri!

    Off: műkörmöm még sosem volt, szerintem soha nem is lesz, tökéletes a "gyári" is :-DDD

    VálaszTörlés
  26. Én is utálok reszelni. Almareszelőn nem lesz túl pépes a káposzta?? Vagy pont úgy a jó?
    Ha valaki annyira gyűlöl reszelgetni, akkor ajánlom, hogy vegyen egy nagy tálcát és egy vastagpengéjű szakácskést. Én először kettévágom a káposztafejet,majd hosszában csíkokra, utána pedig keresztben kockákra, pont mint egy hagymát! Aztán a késsel elkezdem aprítani még, mint a petrezselymet. A nagyon aprótól a durvábbig ízlés szerint fel lehet vágni. Nekem sokkal jobban bevált, mint a reszelő, az utálatos.:)
    A köményt nem tudom elképzelni bele, csak a borsot. Aki kipróbálta, írjon, hogy finom-e az előző fűszerrel is.:) Eszembe sem jutott volna beletenni.

    VálaszTörlés
  27. Csucsundra, számomra a káposzta kömény nélkül olyan, mint a Dallas Bobby nélkül :-DDD Alapfűszere szerintem, legyen az akár őrölt, akár szemes.

    Almareszelő helyett opcióként ajánlom a késes betétű robotgépet, ugyanaz lesz a végeredmény!
    Egyébként most nálunk is káposztás tészta volt, és késsel vágtam fel hozzá a káposztát :-)

    VálaszTörlés
  28. Krumplis tészta és káposztás tészta is jó kaja, vannak kolléganőim, akik műkörömmel is gyúrnak tésztát. Azt hiszem a jó háziasszony műkörömmel is az...........

    VálaszTörlés
  29. Műköröm témában teljesen szűz vagyok, nem tudok nyilatkozni :-) Egyszerűen tökéletesen bevált a "gyári", szép és erős, semmi szükség műre :-)

    És nem is ez alapján kell megítélni senkit sem, van-e műkörme vagy sem. A hajam pl. festett ;-)) Az nagyon béna gyári színében - a főzésben mit sem befolyásol :-D

    VálaszTörlés