2009. július 9., csütörtök

Krumplistészta forever

Mami tehet mindenről :-) A krumplistésztája egyszerűen világbajnok! Imádom! Gyerekként sűrűn voltunk náluk, egész hétvégéken, nyári szünetben hetekig, téli szünetben karácsonytól újévig. Abszolút hagyományos konyhát vitt, egyszerű ételekkel, s valami hihetetlen házias ízekkel. Mai napig nem tudok olyan rántott csirkét sütni, akármit csinálok is!

Péntek este érkeztünk hozzájuk, amikor hétvégére mentünk, s olyankor rendszeresen paradicsomlevest és krumplistésztát főzött. Semmi csinnadratta. Sőt, amikor még sokkal, de sokkal jobb volt az egészségi állapota, képes volt friss tésztát gyúrni, szabályos körré nyújtani, s felkockázni, hogy abból készült ételt tegyen a család elé. Emlékszem, az egyik ágyra volt terítve egy nagy abrosz, rajta özön felkockázott, felcsíkozott tészta - száradt. Ha csörgősre szikkadt, vászonzacskókba csomagolta. Amikor kellett, egyszerűen elővette - mint mi a boltit.

Nagyon megörültem, mikor jó kis házira hajazó csuszatésztát/kockatésztát találtam a boltban! Krumplistészta képzett meg a szemem előtt :-) Még annál is több borssal!

S milyen fura az ember: kovászos uborkát kívántam hozzá! Én, aki 30 évig azt hittem, hogy utálom a kovászos uborkát! Pár hete egyik kolléganőm hozott be a sajátjából, megkóstoltam és eldőlt: jöhet a koviubi!

Adj' uramisten, máris kellett az uborka, szóba sem jött holmi napokig érlelés, ezért reggel vettem 3 darabot a piacon - készen.

Kérem a sráctól. Hamiskás mosollyal érdeklődött: milyen legyen? Kicsi? Nagy? Vastag? Fapofával válaszoltam: teljesen mindegy, mert enni viszem! Először ledöbbent, utána oltári nagyot röhögtünk :-DD Nyilván nem ilyen válaszra számított :-)))

Krumplistészta

Hozzávalók:

  • 25 dkg csuszatészta/kockatészta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csapott ek. pirospaprika
  • 3-4 közepes fej krumpli
  • só és sok-sok bors

A tésztát sós, lobogó vízben kifőzzük, leszűrjük, félretesszük.

Közben olajon aranyszínűre pirítjuk a finomra vágott hagymát. Tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük viszonylag hosszú lével. Beletesszük a kockára vágott krumplit, sózzuk, és készre főzzük. A végére a krumpli szinte szétmállik, s remek, sűrű szaft képződik alatta.

Összekeverjük a leszűrt tésztával, sok-sok őrölt borssal ízesítjük, s akár kicsit le is piríthatjuk!

Hideg koviubival szuper nyári étek!



15 megjegyzés:

  1. Éljen a grenadirmars :), én ismerem a krumplistésztát, bár fogalmam sincs, honnan jött ez a név. Lényeg, hogy naggggyon finom és óriási adag képes eltűnni, ha Manapóval ketten nekiülünk :) (nesze neked fogyókúra).
    Koviubi? Savanyúság? ... ? :-) ?

    VálaszTörlés
  2. Egy lábassal meg bírnék enni belőle, annyira szeretem!

    Koviubi volt mellé, igen! Amikor fotóztam,akkor még nem volt megvéve :-))

    VálaszTörlés
  3. Nagyim is valahogy így hívta: granatérmars:)))Hiába, Sopronban lakott, ott így hívták:)))

    Imádom én is,jó hideg ubisalival, vagy kovászossal, nyami:))))
    Mamim is úgy gyúrt, de úgy...Olyan vékony cérnametéltet vágott olyan sebességgel-hihetetlen, hogy csinálta...

    VálaszTörlés
  4. A leírt recept megegyezik az én NAGYIM által készített kruplistésztával, de ő még apróra vágott pici zsiradékon megpirított kenyérkockával tuningolta, amit csak tálaláskor szórt a tetejére. Isteni a szaftos tészta a ropogós kenyérdarabokkal.Az én családom is így szereti. Egyébként mi is grenadirmarsnak hívjuk és úgy tudom, hogy német eredetű az elnevezés

    VálaszTörlés
  5. De szeretem!!!
    És milyen régen ettem.
    Köszi az ötletet, szerintem holnap ez lesz az ebéd:DDD

    VálaszTörlés
  6. Trinity, mami valami eszméletlen finoman főz :-) Igazi nagyifőztje! Jaja, cérnametélt!!!

    Éva, hogy mekkora ötlet a ropogós kenyérkocka hozzá! Én is grenadirmarsnak ismerem :-)

    DebiGabi, örülök, ha ötletet adtam! Koviubit hozzá és hamm!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Viki!

    Én is imádom a krumplis tésztát és az én nagyim is így csinálta. Viszont én már rájöttem, hogy miért nem olyan a rántott hús mint a nagyié! Mert ő zsírban sütötte és nem valami ócska olajban. Próbáld ki, ég és föld....

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!
    Én is így készítem,de mielőtt felöntöm, még főzöm egy kicsit a saját levében a krumplit,még sűrűbb lesz a leve!

    VálaszTörlés
  9. Az én édesanyám is rengetegszer készítette,és még hidegen is szerettük.Ma én a gyorsabb módszerrel csinálom,ha érdekel olvassátok el itt. mitfozzek.blog.nlcafe.hu Van ott más ilyen hagyományos és régi recept is.Üdv Szakáll

    VálaszTörlés
  10. Réka :-) Mondasz valamit!!! Reneszánszát éli a zsír - nem véletlenül!


    Seryevi, úgy-úgy!!!


    Szakáll, nem bírtam sosem megunni :-) Köszönöm, megnézem az oldalat!

    VálaszTörlés
  11. Épp tegnap készítettem el a leírt módon,és isteni volt!!! Köszönöm a receptet! Most főztem életemben először. Kriszta 14 éves

    VálaszTörlés
  12. Kriszta :-) Ezt nevezem! Gratulálok, nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  13. nagyon finom hagyma és paprika nélkül piritott szalonnával és zsirjával
    Pobáld ki Jó étvágyat!

    VálaszTörlés
  14. köszönöm a segítséget a krumpli-tészta arányhoz! :)
    most már fő, hogy átküzdöttem magam egy kilónyi aprószemű újkrumpli héján... reszelővel:D

    VálaszTörlés
  15. Száva, jesszus :-))) Utána meg lehet sikálni a barna foltokat! De megéri, jaj nagyon megéri!!! A krumplis tészta mindig jó :-)

    VálaszTörlés