2009. május 28., csütörtök

Spárgás-túrós pite

Ancsika mesélt egy fórumon arról, hogy Németországban megtámadott egy feldühödött háziasszony a piacon egy árust, mert drágállotta a spárgát :-)

Nálam sem volt sok híja :-D Azért azt megkérdeztem, hogy mi a csudától ilyen drága még szezonban is, de választ nem kaptam, csak a pénzemért egy kis köteg spárgát... Mivel tényleg kis köteg volt, ezért egyből pitetöltelék formájában jelent meg a szemem előtt, így este nem is teketóriáztam, hanem villámgyorsan omlós tésztát gyúrtam, kikavartam a rakományt és nem sokkal később előhúztam a sütőből a végeredményt!

Spárgás-túrós pite

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek. hideg víz
  • só, bors

Töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 1 dl tejföl
  • 1 egész tojás + a tésztából kimaradt fehérje
  • 10 dkg sonka
  • 1 kisebb köteg zöld spárga
  • 1-2 darab paradicsom
  • 6-8 levél friss bazsalikom
  • só, bors

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, majd letakarva hűtőbe tesszük fél órára.

Közben összeállítható a töltelék. A túrót összekeverjük a tejföllel, az egész tojással, a tojásfehérjével, sóval, borssal, a felaprított bazsalikommal ízesítjük.

A sonkát felcsíkozzuk. A paradicsomot cikkekre vágjuk.

A spárgát megmossuk, ha fás a szára, letörjük. Sós-cukros vízben néhány perc alatt előfőzzük.

Kivajazunk egy kerek piteformát/lapos tálat. A tésztából kis korongokat vágunk, egymás mellé lerakosgatjuk a formában, mint egy puzzle-t, majd kézzel összetapicskoljuk a tésztakorongokat úgy, hogy legyen kb. 1 cm magas pereme - így nem kell nyújtani!

Megszúrkáljuk villával, majd előmelegített sütőben 10 perc alatt halvány színűre elősütjük, így garantáltan megmarad az omlóssága, nem áztatja el a töltelék.

Az elősütött tésztakéregbe öntjük a túrós-tejfölös keveréket, rászórjuk a sonkacsíkokat, kirakosgatjuk a spárgával, a spárgák közé paradicsomcikkeket nyomkodunk. Visszadugjuk a sütőbe, és további 25-30 percig sütjük - a töltelék szilárdulásáig.

Sütőből kivéve hagyjuk hűlni 5-10 percet, jobban is szeletelhető, és nem okoz égési sérüléseket a szájban!

Másnap, hidegen is nagyon finom!

9 megjegyzés:

  1. Nekem is azt mondta egy néni a piacon, hogy több, mint fél kiló, azért annyi az ára...de a mérleg nem hazudik (legfeljebb az övé)...

    Viszont a pite nagyon tetszik:) túróval, amit annyira szeretünk! nyami:)

    VálaszTörlés
  2. Jaja, enyim olyan 30 dekácska volt :-(

    Ő meg biztos nyomta az ujjával titokban a mérleget, hogy többet mutasson :-))

    Ezután nagy duzzogva jól megettük a pitét :-D

    VálaszTörlés
  3. Húúú, ez nagyon jól néz ki!!! Kérek szépen belőle ebédre egy szeletet! :-)))

    VálaszTörlés
  4. Viki,ez nagyon-nagyon szuper!!!
    Zurad mit szólt hozzá, mert ha ő nem akarja megenni, akkor szólj, jövök:)))

    VálaszTörlés
  5. Zsuci :-)) Vegyél egy szeletet :-))

    Trinity, most mondjam azt, hogy repetázott belőle? Roppant elégedett volt :-DD

    VálaszTörlés
  6. Már a kép láttán majdnem beleharaptam a képernyőmbe!!! :-) Küldöm a kukoricát, keress egy szimpatikus sarkot :-D

    VálaszTörlés
  7. Garffyka :-D

    Bibibiiii, kerek a szobánk! (kacsint)

    VálaszTörlés
  8. MMm, a mindenit... Normális az, ha az ember gyomra hajnali 6 körül korog? :D

    Nemsokára indulok piacra anyummal. Olyan jó lenne találni még szép spárgát, tűrhető áron!

    VálaszTörlés
  9. Csenge, abszolút normális :-))) De csillapítani kell minél előbb! :-D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.