2009. április 2., csütörtök

Menzakaja - tarhonyás hús

Ugye, hogy tipikus menzakaja? Ettől függetlenül szerintem nagyon sok ember szereti, ez még nagyüzemi kiszerelésben is finom volt! Múlt héten főzött és hozott tarhonyás húst ebédre egyik kolléganőm, és rettentően ráéheztem!

Emlékeztek a sulis menzára? Szépen sorba kellett állni, sokszor a folyosón kígyózott a vége. Dumáltunk, mi volt aznap, áhítatos szemekkel csüngtünk az iskola ügyeletes szépfiúján, és vihogtunk, ha merő véletlenségből arrafelé nézett, ahol mi álltunk :-)



Az volt az érdekes, hogy az illatok alapján soha nem lehetett megmondani, éppen mi az aznapi menü! Nem? Talán a gyümölcsleves volt beazonosítható a fahéj alapján. Az ételosztó pulthoz közelítve levettünk egyet az eldeformálódott, alumíniumból készült, kivétel nélkül mindig ragadós-zsíros, háromszögletű tálcatoronyból. Kést, kanalat, villát és szalvétát vettünk, majd sasszemmel kezdtük figyelni, a kitett tányérok közül melyikben van szebb vagy több kaja :-) Fürgének állt a világ!


Élesen emlékszem, hogy a konyhás nénik kivétel nélkül valóban nénik voltak, gömbölyűek, hajszoltak és elcsigázottak. Az élet aztán hozta a választ nem is olyan soká, mitől voltak annyira kimerültek. Nyári gyakorlat során egy iskola!! üzemi konyháján!! voltam gályarabságban 1 hónapig. S egy ragyogóan szép napon másodmagammal, két 15 éves lány megfőzött és megpucolt 2 mázsa céklát :-) Többek között. A koszos tányérok, evőeszközök és tálcák pedig egyszerűen nem akartak elfogyni, vállmagasságig áztunk a mosogatólében. Boldog békeidők :-))


Tarhonyás hús

Hozzávalók:

  • 3 ek. olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 70 dkg hús (comb, lapocka, de mehet szárnyasból is)
  • só, bors, pirospaprika
  • 50 dkg tarhonya

A vöröshagymát finomra aprítjuk, és üvegesre pároljuk az olajon. Tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával, elkeverjük, pici vízzel felöntjük. Tűzre visszatéve forralunk rajta egyet, majd beletesszük az időközben kis kockára vágott húst. Erős lángon kevergetjük, míg a hús ki nem fehéredik, majd némi vizet aláöntve, sóval-borssal ízesítve, fedő alatt alacsony energián csaknem készre főzzük.

Ha a hús majdnem megpuhult, hozzátesszük a tarhonyát, felöntjük bőséges vízzel. Alaposan lepje el a tarhonyát! Fedő alatt, még mindig alacsony hőfokon, keverés nélkül készre pároljuk, a tarhonya ilyen formán remekül átveszi a pörköltös hús ízét, ellenben nem ég le, mivel az étel tetején készül el. Ha "megitta" a levét, de még keménynek találjuk a kis tésztagolyókat, pótoljuk a folyadékot.

Végül átkeverjük az egészet, és azon forrón, savanyúsággal tálaljuk. S közben erősen nosztalgiázzunk :-)

10 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a blogod!
    Én is szeretem a tarhonyás húst,(pedig anno hajhde sokszor ettem) azzal a különbséggel főzöm, hogy a tarhonyát megpirítom mielőtt a húshoz teszem és teszek bele pár szem krumplit is felkarikázva. Lehet, hogy ezt készítek holnap ebédre?! Legyen szép napod, sok napsütéssel!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Dóri :-)

    Örülök, ha ötletet adtam! A jókívánság elért: ragyog a nap és kék az ég, tényleg itt a tavasz!

    VálaszTörlés
  3. Én is szeretem a tarhonyás húst meg a gyerekek is!!!Jó sok ubival:))))
    Dórihoz hasonlóan én is lepirítom olajon aranybarnára-utána öntöm fel. A husit külön főzöm pörköltszerűen....De így csak egy lábos kell, praktikus!

    VálaszTörlés
  4. Ezert most a lelkem is eladnam. ;)

    VálaszTörlés
  5. Szent cél a minél kevesebb fazék koszolása :-) Erre a verzióra egyébként bográcsozás alkalmával jöttem rá!

    Trixi, Neked erre ott még gondolni is bűn :-) Disznóhúúúúúúúús??? Hess-hess!

    VálaszTörlés
  6. Imádom! Csirkével! És persze céklával!:))

    VálaszTörlés
  7. De céklát szigorúan fehér műanyag kis edénykéből :-)) Nálunk így adták! :-D

    VálaszTörlés
  8. Szia!

    Én is külön főzöm mint Trinity.Nagyon finom,de én menzán nem kóstolhattam mert 2 hónapig voltam csak élvezője.A suli meg pont erről szólt.Na jó néha tanultunk is,de a szünetek....

    VálaszTörlés
  9. Általánosban végig menzás voltam :-)

    Tök jó nosztalgiázni felnőtt fejjel, ugye? Szünetek, vihogás, iskolaköpeny, gondtalanság... Jó volt az biza!

    VálaszTörlés
  10. de jól leírtad, tényleg ilyen volt a hangulata a menzának.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.