2009. február 19., csütörtök

Tészta libamájjal és aszalt barackkal

Khm, elérkezett az a pont, amikor is kétszemélyes háztartásunk tagjai túltelítődtek sült libamájjal... Jaaajjj, a köveket, tojásokat mindenki tegye le a kezéből :-D

Több helyen nézelődtem, hogy tudnám új köntösbe öltöztetni a májat. Gondolkodtam pástétomban, habban, hús töltelékben, s az receptek zömében megjelent az édes íz kontrasztként. Vagy kalács, vagy aszalt szilva képében.

Aszalt szilva... De hisz van itthon egy zacskó aszalt barack! Egyik kedvenc párosításom a gyümölcs és a hús. S onnantól nem volt megállás, fogaskerekek elindultak, s így született ez a frenetikusan finom ebéd! Úgy gondolom, más szárnyas májából is nagyon finom :-)




Tészta libamájjal és aszalt barackkal

Hozzávalók:
  • kb. 30-35 dkg sült libamáj
  • 15 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 ek. olaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 csapott ek. ételkeményítő
  • só, bors, kakukkfű
  • 0,5 kg száraztészta
A vöröshagymát finomra vágjuk (vagy a késes betétűvel felaprítjuk) s kevés olajon egészen puhára, áttetszőre pároljuk. Közben a sült májat dobókocka méretűre vágjuk (kb. 1,5x1,5 cm), a sárgabarackokat elnegyedeljük.

Ha a hagyma kellőképpen puha, rádobjuk a májkockákat és a barackot, 1-2 perc alatt átforrósítjuk.

A keményítőt előbb kevés vízzel, majd a tejszínnel simára keverjük, a barackos májhoz adjuk, s további 1-2 dl víz hozzáadásával mártás sűrűségűvé forraljuk. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, s főtt tésztával tálaljuk.

7 megjegyzés:

  1. Hmmmm, mondom én, hogy közösség elleni izgatás mégiscsak:))))
    Eszméletlen finom ízek!!!

    VálaszTörlés
  2. Brutál finom volt, de szerintem pulykából is hasonlóan finom lehet!

    Egyébként ez volt a dráma utolsó felvonása :-)))

    VálaszTörlés
  3. Hát, már idejét sem tudom, mmikor ettem utoljára libamájat... Szereznem kell!!

    VálaszTörlés
  4. Latom nem segit a kukorica...
    Valami kemenyebbet kellene kitalalni.
    Ha azt mondod, pulykabol is jo, legyen, kiprobalom!

    VálaszTörlés
  5. Maimoni, nálam is volt előtte kb. 11 év kihagyás :-)) Őrült finom!

    Edit, én tényleg szánom-bánom :-D Pulykából vállald be nyugodtan - hátha Imo is megkóstolja ;-)

    VálaszTörlés
  6. Büntetést érdemelsz!
    De nagyot!
    Kééérek!!!!

    VálaszTörlés
  7. Mindenki a kicsit bántja, brühühü :-DD

    Látom, muszáj lesz ma is elővennem a kukoricát némi büntire :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.