2009. január 10., szombat

Krumplisgombóc - avagy soha ne mondd, hogy soha

Krumplisgombóc. Sőt! KRUMPLISGOMBÓC!


Hallottak már egy szót áhítattal kiejteni? Na ez az :-) Zuram egyik kedvence, kisfiúkorától kezdve, az anyukája sokszor sütötte, jobbára hétvégéken. Volt olyan is, hogy oly sokat evett belőle, hogy beteg lett tőle, de ez sem szegte imádatát.

Friss feleségként természetesen igyekeztem rekonstruálni a krumplisgombócot úgy, ahogy azt az anyukája készítette. Tanácskoztam is vele ez ügyben :-) S rögtön az első kísérlet totális kudarcba fulladt, pedig akkor már régóta ügyködtem a konyhában...

Máig nem tudom, hogy mi volt a baj, de a gombócok a serpenyőben hevesen köpködtek, prüszköltek, összefröcskölve engem forró olajjal. Az hagyján. A frissen festett falat is a konyhában! Mielőtt beköltöztünk, 3 hónapot töltöttünk el a lakás felújításával...

Ifiasszonyként a lila köd ülte meg az agyamat, és olajjal pöttyözötten, a telefröcskölt falra vádlón mutogatva letettem a nagyesküt, hogy ebben a konyhában soha többet az életben nem fog krumplisgombóc sülni.

Kellett is 9 év, mire újra erre vetemedtem :-) Soha ne mondd, hogy soha :-)) Tavaly Max társaként neveztünk vele a Különleges köretek témájú VKF-en, s ma este újra elkészítettem, Zuram sóvárgó kérésére.





Krumplisgombóc

Hozzávalók:

  • 30 dkg burgonya
  • 40-45 dkg liszt (burgonyafüggő)
  • 1 dl langyos víz
  • 2 ek. olaj
  • 2 tk. cukor
  • 3 mk. só
  • 2,5 dkg élesztő
  • olaj a sütéshez
  • tálaláshoz tejföl (opcionálisan só és fokhagyma bele)

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük és hűlni hagyjuk.

Az olajat, vizet, az áttört burgonyát, a lisztet, sót, cukrot, élesztőt kenyérsütőgépbe tesszük, dagasztó-kelesztő programra állítjuk. Figyeljük a tésztát, mert a liszt mennyisége teljesen burgonyafüggő, mennyire lisztes, mennyire vizes!

Ha megkelt, erősen lisztezett nyújtólapra borítjuk, lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kis gombóckákat szaggatunk belőle. Olajat forrósítunk, és 2-3 perc alatt kisütjük őket. Papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges olajat felitassuk, s langyosan, (fokhagymás-sós) tejföllel tálaljuk.

5 megjegyzés:

  1. Ha jó erősen megdobod, eljön idáig? Kinyitnám az ablakot, nem is az erkélyt:-)
    Sokan vagyunk, sokat küldj:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. egy kicsit kemény lett, ki lehet lőni vele az ablakod, de falatbontani is jó......majd legközelebb

      Törlés
    2. Sajnálom :-( Pedig a fotón látható a bizonyíték...

      Törlés
  2. Zuram szuper volt kislabda dobásban, mindjárt megkérem :-)) Szerintem simán elmegy Hozzátok :-)) Most különösen jó erőben van, annyit megevett belőle!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.